Gnezdoto.net
Какви сме в действителност - неуверени, уверени или самоуверени? снимка: showyou.com

Какви сме в действителност - неуверени, уверени или самоуверени?

Подхождаме ли към живота и предизвикателствата с нужната увереност и самочувствие или се свиваме в своята черупка? Толкова много комплекси и стереотипи сме изградили, че понякога е непосилно трудно да изкореним чувството на неувереност от себе си.

Преди да ви представим седемте стъпки как да подобрим своето самочувствие, вижте в коя категория попадате според нивото на увереност.

Неуверен Уверен Самоуверен
Неувереният човек изгражда поведението си въз основа на това, което мислят другите. Увереният човек уважава мнението на другите, но отстоява принципите си и това, в което вярва. Смоувереният не уважава мнението на другите.
Остава в зоната си на комфорт и избягва рисковете и проблемните ситуации. Поема рискове, за да постигне повече. Поема неоправдани рискове и предизвиква проблемни ситуации.

Работи да прикрие грешките си.

Отхвърля комплименти безцеремонно.

Неувереният човек често е песимист и вижда предимно своите недостатъци и негативите във всяка ситуация.

Признава и приема грешките си като урок.

Приемат комплименти с достойнство.

Увереният човек е реалист и оптимист, опитва се да бъде обективен, като осъзнава своите недостатъци, но се фокусира върху положителното.

Смята, че никога не грешки и винаги е прав.

Не се притесняват сами да си правят комплименти.

Самоувереният човек има нереална представа за своите качества и е сляп за недостатъците си.

* Много често обаче самоувереността е поведение, с което се прикрива неувереност.

А ето и обещаните стъпки:

Стъпка 1: Открийте талантите си и ги развивайте.

Всеки човек има талант – нещо, което обича да прави и му се отдава. Всеки трябва да открие това, което кара сърцето му да пее и му носи удоволствие и удовлетворение. С усъвършенстването на своя талант и разгръщането на потенциала си придобивате по-голяма увереност в собствените си възможности. Не забравяйте също, че зад успеха стоят 1% талант и 99% усилена работа!

Упражнение: Направете списък с талантите, които смятате, че притежавате, или нещата, които ви носят най-голямо удоволствие. Подредете ги по приоритет, изберете първите два и отделяйте редовно специално време за тях. Например, запишете се на курс по фотография или на уроци по рисуване.

Стъпка 2: Фокусирайте се върху силните си страни.

Трябва добре да познавате силните си страни – дали това ще бъдевашият външен вид, харизма, упоритост, или вашият остър ум и чувство за хумор.

Упражнение: Напишете на малки цветни листчета своите силни качества. Направете си декоративно дърво, което да стои на видно място във вашия дом и го украсете със своите добродетели. Целта е да ги виждате възможно най-често.

Стъпка 3: Трансформирайте недостатъците си в предимства.

Не забравяйте, че не сте съвършени. Човек трябва да се научи да приема себе си такъв, какъвто е, и да промени каквото може.

Упражнение: Изберете недостатъка си, който най-много ви дразни. Опишете ситуация, в която това качество ви е попречило. След това дайте пример за ситуация, в която това е биловаше предимство. Измислете шеги, които бихте използвали в първата или втората ситуация.

Стъпка 4: Признавайте грешките си и ги използвайте като трамплин за самоусъвършенстване.

Всеки човек допуска грешки – въпросът е как ги използва. Може да се изживява като жертва на обстоятелствата и да започне да се самосъжалява, или да признае пред себе си грешката си и да се поучи от нея.

Упражнение: Отговорете на следните въпроси: (1) Коя грешка повтаряте най-често в живота си? Опишете последната такава ситуация. (2) Каква е причината да я допускате отново и отново (носи ли ви нещо положително)? (3) Защо смятате, че това е грешка (как ви спъва това)? (4) Как бихте формулирали урока, който имате да научите (с едно изречение)?

Стъпка 5: Мислете положително.

Човек трябва да приеме, че животът не е само розов – срещаме предизвикателства и трудности и отрицателните мисли са напълно нормални. Много често негативните мисли са свързани със съмнението в нас самите и със страха от провал. Въпросът е това да не ни спъва да действаме и да преследваме мечтите и щастието си.

Упражнение: Уловете момент, когато у вас се появи съмнение, че ще се справите с нещо в конкретна ситуация. Какъв е най-лошият възможен изход от тази ситуация? Това според вас реалност ли е или илюзия? Какво трябва да направите, за да се случи най-добрият възможен вариант?

Стъпка 6: Не се сравнявайте с другите.

Всеки човек е неповторим – не жертвайте неповторимостта си, за да отговаряте на нечии очаквания. Бъдете оригинал, а не нечие копие! В живота ни винаги ще има хора, които ни превъзхождат в дадени аспекти. Трябва да осъзнаете, че способностите и качествата на другите нямат никакво отношение към вашите цели и мечти.

Упражнение: В края на всеки ден помислете за един свой успех от деня. Сравнете се със своето вчерашно "аз" и отбележете с какво го превъзхождате.

Стъпка 7: Споделяйте и успехите, и неуспехите си с близките си хора.

Хората от най-близкото Ви обкръжение обикновено държат много на вас и могат да са откровени, като ще се зарадват на успехите ви и ще ви дадат кураж в неудачите. При неуспех приятелите ви могат да заемат две роли – да ви станат "съучастници в престъплението", като ви подкрепят в слабостите, а могат и да ви дадат ритника, с който да ви изправят отново на крака.

Съвет: Ограждайте се с хора, които няма да Ви пригласят в самосъжалението, а дори и на пръв поглед груби в искреността си, ще вярват във вас и в успехите, които можете да постигнете.

Неуверените хора не започват игра, която могат да загубят, а за уверените хора няма игра, която да не могат да спечелят!

Вижте още: Помогни ми да полетя - игри за уверени деца

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki