Gnezdoto.net
Да спасиш живота на 2 млн. бебета – историята на Джеймс Харисън снимка: odditycentral.com

Да спасиш живота на 2 млн. бебета – историята на Джеймс Харисън

Наричат го още "Мъжа със златната ръка". Причината за това е невероятният му рекорд: досега е дарил кръв над 1000 пъти и е спасил живота на повече от 2 000 000 бебета от цял свят. Ето и неговата вдъхновяваща история...

Австралиецът Джеймс Харисън е роден през 1936 г. 13-годишен, той е подложен на тежка операция на гръдния кош. По спешност е необходимо да му се преелят 13 л. кръв. Тази случка преобръща живота му. Джеймс взима решение, щом навърши пълнолетие, на свой ред да стане кръводарител.

Годините минават и той наистина спазва своето обещание. Оказва се обаче, че лекарите откриват в кръвта му специфични антитела, които помагат на бебета с резус-изомунизация (т.нар. резус конфликт) – тежка форма на анемия, застрашаваща живота им.

 

Тя се причинява от несъвместимост между кръвта на майката и на детето й. Може да се развие, както по време на бременността, така и малко след раждането. Заболяването води до унищожаването на червените кръвни телца в организма на новороденото.
Кръвта на Джеймс Харисън съдържа Rho(D) имуноглобулин. Той се използва за направата на ваксина Anti-D, която се дава на майката и бебето, за да се предотврати евентуален резус конфликт, както и създаването на антитела в тялото на детето.

Австралиецът дарява кръв на всеки 2-3 седмици (това е минималното време, допустимо от медицината). Резултатът: над 2 000 000 спасени бебета
"Надявам се този рекорд да бъде подобрен, защото това ще значи, че някой ще е дарил кръв 1000 пъти", коментира Харисън.
Поредното доказателство за голямото сърце на този човек е фактът, че седмица след смъртта на жена му (бракът им продължава цели 56 години!) той отново е в болницата, за да дари кръвта си и да спаси детски живот...

А вие дарявали ли сте кръв, приятели? Ако не сте, направете го! Няма да ви коства нищо, а за някого това може да всичко!

Вижте ощеКосите на Рапунцел - истинската история на Емили Джеймс

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki