Gnezdoto.net
Неуспехът не съществува - 11 вдъхновяващи урока от Тони Робинс imgkid.com

Неуспехът не съществува - 11 вдъхновяващи урока от Тони Робинс

Всеки иска да направи промени в живота си, но малко хора знаят как да ги осъществят в действителност и как да поддържат желаното състояние дълго време.

На тези въпроси ще се опита да ни отговори в следващите редове най-известният и уважаван американски експерт по самоусъвършенстване Тони Робинс.

Тони Робинс е човек, който оказва влияние върху повече от 50 млн души от над 100 страни по света чрез своите книги-бестселъри, семинари, видео курсове и публични изказвания. Той е специалист по лайф коучинг, бизнесмен и филантроп. Списание Forbes го постави сред "Стоте най-влиятелни знаменитости на света".

Сред хората, допитвали се до съветите му са много известни личности и политици като Доналд Тръмп, Дона Карън, Хю Джакман, Опра Уинфри, Ал Гор.

Започвайки с изследването на Невро-лингвистичното програмиране (НЛП), Тони Робинс продължава да изработва свои, собствени методи за самоусъвършенстване. Автор е на световните бестселъри Неограничена власт“, „Гигантски крачки“.

Вижте неговите 11 урока, които ще ви вдъхновят за нови успехи:

Урок 1: Чувствате се депресирани? Как да промените това?

Ако сте били в състояние, в което дори нямате желание да направите опит да промените нещо, това означава че сте в положение на т.нар. "заучена безпомощност". Постоянно имате това чувство, свикнали сте единствено да се мислите за безпомощни и неспособни да се справите. Често причината за това е неуспехът от предишния опит.

Запомнете: Между миналото и бъдещето няма знак за равенство! Важно е НЕ това, което беше вчера, а това което правите в момента. Доста хора погрешно се опитват да влязат в бъдещето като използват за ориентир огледалото за обратно виждане. Понякога това е добра идея от гледна точка на рутинни задачи, но в повечето случаи и особено в състоянието, за което споменахме, това никак не е добра опция за вас!

Урок 2: Неуспехът не съществува

Начинът, по който се справяме с нашите провали, ще промени в много по-голяма степен живота ни, отколкото всички други наши действия.

Урок 3: Нашата съдба се определя от решенията, а не от обстоятелствата

Когато използва думата "решение", Тони Робинс говори за реален и информиран избор. Повечето хора казват: "Реших да сваля няколко килограма", но не осъзнават, че това е твърде общо намерение от тяхна страна, нямащо никаква специфика.

Това е като някакъв израз на предпочитание или с други думи е абсолютно същото като "Искам да отслабна". Реалната задача може да се осъществи, когато решите какво наистина искате да промените или да постигнете, като го измерите и заявите върху кое точно искате да работите.

"Искам да отслабна с 5 кг като бягам всеки ден по 3 км" е доста по добър вариант, нали? Хората, които искат да преодолеят несгодите и да променят живота си трябва ежедневно да вземат 3 важни решения за нещата, които правят:

Върху какво да се съсредоточа?
Колко важно е това или онова?
Какво трябва да се направи?

Урок 4: Изградете си твърди убеждения и ги следвайте

Вие сте свободни да решите към кои убеждения да се придържате, а те от своя страна ще определят действията, които предприемате. Важно е да се изберат вярвания, които ви подкрепят и зареждат с надежда и енергия.

Урок 5: Това, което виждате, e това, което получавате

Ключът е да се промени емоционалното състояние, което от своя страна да промени посоката на нещата върху, които се концентрираме. Трябва да се уверим, че при възникване на проблеми ще се фокусираме върху решенията за това къде искаме да отидем, а не върху това, което ни плаши.

Това, за което най-много говорите, това и изпитвате! Прехвърляне на вниманието, вземане на решения, промяна на убежденията - дали всичко това става незабавно? Не, разбира се. Този процес може да се сравнява с растежа на мускулите в нашето тяло.
Когато тренирате вашите мускули те не се взривяват като балон, нали?

Това се случва постепенно. Но аз ви гарантирам, че ако вие поне частично се опитате да измените фокуса си, вашите реални обстоятелства ще се променят значително.

Урок 6: Въпросите - това е отговорът!

На сутринта си задавам едни и същи въпроси, а вечер - други. Тези въпроси ме държат удивително бодър и мотивиран през целия ден и доволен всяка вечер отивам да си легна.

Ето и моите сутрешни "въпроси-стимуланти":
Кое в живота ми ме прави най-щастлив в момента?
Кое е това нещо, което ме кара да се чувствам добре?
Кое е това, което ме притеснява?
С кое в моя живот съм горд в момента?
За какво се чувствам благодарен в момента?
Кого обичам? Кой ме обича?

Вечерни въпроси-стимуланти:
Какво свърших добре днес?
Какво научих днес?
Как днешния ден направи живота ми по-добър?
Как днешния ден може да послужи за инвестиция в бъдещето ми?

Урок 7: Физическото и емоционално състояние са взаимно свързани

Движението на тялото ни променя начина ни на мислене, чувства и поведение. Разгледайте поведението на успешните хора около вас и копирайте техните движения!

Урок 8: Речник на успеха

Можете да ускорите силата на насладата и вълнението с малка промяна на обичайните думи, с които ги описвате. Заменете в речта си например думата "бързо" с "взривно", думата "приятно" с "луксозно", "интересно" със "скандално", "добре" с "не може да бъде" и т.н. Това със сигурност ще окаже ефект върху възприятията и ще засили положителните такива още повече.

Урок 9: Използвайте мощни метафори

Зад всяка метафора стои система от вярвания. Когато изберете някоя метафора, за да опишете живота си или конкретна ситуация, вие също избирате и подкрепяте свои различни убеждения. Ето защо трябва да се замисляте сериозно за избора на думи, когато описвате живота си!

Урок 10: Поставете си цел

Стъпката, без която нито един гуру на личностното развитие не минава! За Тони Робинс поставянето на цели е обосновано с едничката цел да предадем направление на някои основни области от нашия живот и да насърчим движението в желаната посока.

Урок 11: 10-дневна психологическа подготовка

Това ще ви даде възможност да поемете контрол над ума си и няма да позволите на мозъка си постоянно да превърта негативни мисли. Ето и правилата:
През следващите 10 дни изхвърлете вредните мисли, чувства, въпроси или метафори. Естествено те няма да изчезнат с магическа пръчка, но когато се появят отново въпреки вашето усилие да ги изгоните надалеч, а това ще се случи със сигурност - веднага си задайте въпроси, които ще ви изведат от този омагьосан кръг на негативните мисли.

Ето ви и няколко примера: Със сигурност има нещо страхотно в този проблем, кое ли е то? Как мога да получа удоволствие от процеса, който върша? Какви са недостатъците? Когато се събудите сутринта задайте си "въпросите стимуланти" от урок 6, вечерта повторете упражнението с вечерните такива.

През следващите 10 дни напълно се фокусирайте върху решения, а не върху проблеми. Ако по време или след тази психологическа подготовка имате отново отрицателни мисли не се самобичувайте. Просто ги заменете с нещо положително. Тази програма ще ви помогне в изграждането на нови навици, които ще допринесат за растежа ви и ще ви дадат възможност да се радвате на живота всеки един ден, все повече и повече.

Източник: lifehack.bg

КНИГИ НА ТОНИ РОБИНС МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ПОРЪЧАТЕ В КНИЖАРНИЦА GNEZDOTO

Вижте още: ПРИНЦИПИТЕ НА УСПЕХА ОТ РОБИН ШАРМА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki