Gnezdoto.net

"Последната лекция" на д-р Ранди Пауш

Длъжен съм да ви предупредя от самото начало: този видео-клип няма да остави очите ви сухи! Това, което ще видите, ще ви разтърси. Ще докосне най-тънките струни на душата ви, но и ще ви накара да се замислите много надълбоко за смисъла на собствения ви живот.

Когато го изгледах за първи път, аз бях разтърсен из основи. По това време доктор Ранди Пауш (Randy Pausch) все още беше жив и се бореше със страшната си диагноза: рак на панкреаса.
Но този човек избра да не се предава. Да се бори и да изживее последните си дни по най-добрия възможен начин. И го направи.
Има толкова много ирония в това, че най-важните уроци от живота получаваме от един умиращ човек, който вече не е между нас...

Доктор Ранди Пауш преподава компютърни науки в университета "Карнеги Мелън", където съществува една странна академична традиция. Нарича се "Последната лекция" и идеята й е какво бихте казали на студентите си, ако знаехте, че това е вашата последна лекция.
"Последната лекция" на Ранди Пауш е изнесена в една от аулите на университета на 18-ти септември 2007 г. Само месец по-рано – след едногодишна борба с рак на панкреаса – докторите му казват, че разсейките са прекалено много и му остават от три до шест месеца живот.
По това време Ранди е на 46 години, женен е за любовта на живота си и имат три малки деца, най-голямото от които е само на 5 годинки, а най-малкото е още бебе.

Оригиналната лекция на професор Пауш е с продължителност от 1 час и 16 минути. Но си заслужава да се види! Клипът по-долу е съкратен, 10-минутен вариант на оригинала, но е невероятен. Записът е направен по време на гостуването на Ранди Пауш в "Шоуто на Опра".

Новината за умиращия професор, който ни учи как да постигаме детските си мечти и как да живеем живота си по най-смисления начин бързо обикаля света. Ранди става международно известен, а малко след смъртта му е издадена и едноименната книга – "The Last Lecture" – която той пише до края на дните си в съавторство с журналиста Джефри Заслоу от "Wall Street Journal".
Ранди Пауш напусна този свят на 25-ти юли 2008 г.
Авторитетният "New York Times" го обяви за "един от най-влиятелните хора на планетата".

Видеото е със субтитри на български език.

автор: Пламен Петров, blogatstvo.com

Вижте още: Най-вълнуващата реч на Стив Джобс

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВИДЕО"

vig vsi4ki